25 Şubat 2011 Cuma

İslami kurallara uygun olarak çalışacak işletmelerin teşvik edilmesi

TBMM, İslami kurallara uygun olarak çalışacak işletmelerin teşvik edilmesini öngören uluslararası anlaşmayı onayladı.


Bu kuruluşları teşvik edecek kurum İslâm Kalkınma Bankası tarafından kuruldu. Türkiye de 11 milyon 760 bin dolar sermaye ile bu kuruma ortak.
Kurum, İslami kurallara uygun olarak üretim yapan şirketlere kredi verecek. Yapılacak yatırımların denetlenmesi, merkezi Suudi Arabistan’da olan bir İslâm Hukuku Komitesitarafından gerçekleştirilecek. Bu komite, üç yıllığına seçilen üç din adamı tarafındanoluşturulacak. Kurum şeriata uygun olmayan işlere kredi verilmesini önleyecek.
Gazetelerde verilecek kredilerin kadın-erkek bir arada tatil yapılan turizm işletmelerine,domuz işleyen tesislere, şarap ve alkollü içki üreten işletmelere verilmeyeceğini yazıyor.
Kadınlar ile erkeklerin bir arada, eşit olarak çalıştıkları işletmeler de bu krediden yararlanabilecekler mi, o işletmelerde çalışan kadınların İslami kurallara uygun tesettüregirmeleri de beklenecek mi, bilemiyoruz. Ama bunun da isteneceğini tahmin edebiliriz.
Unutmayalım: Açık giyinen kadınların da en az tecavüzcü kadar suçlu olduğunu söyleyen kişi de bir İslam hukukçusu idi!
Anlaşma onaylanırken Türkiye, “Anayasamız ve kanunlarımızdaki hükümler saklı kalmakşartıyla” diye bir kayıt koymuş.
Neden konulduğu belli! Laikliği değiştirilemez bir hüküm olarak Anayasasına koymuş birülkenin, hayatın bir bölümünü dini kurallara bağlayamayacağı açık.
Ama bunu koyduğunuz zaman da üç İslam hukukçusunun denetleyeceği bir düzende hangi işi yapabilirsiniz, merak ediyorum.
“Şimdilik böyle idare edelim, sonra nasıl olsa kanunların arkasından dolaşmayı iyi beceriyoruz, bu sorunun da üstesinden geliriz” diye mi düşünüldü acaba?
Bir not da gazetelerdeki “Helal gıda yolu açıldı” başlıkları için: Türkiye’de “helal gıda”yıllardır üretiliyor. Hem tüketiyoruz, hem ihraç ediyoruz. Türk gıda sanayinin ürünleri bütün Müslüman ülkelerde böyle satılıyor.
Hükümet tarafından gazlanan her şeye hemen inanmayın.


Mehmet Y. YILMAZ Hürriyet 25/02/2011


http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/17115726.asp?yazarid=148&gid=61

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder